韻嘢食的故事

「韻嘢食」就係搵嘢食,身為一個香港人,搵嘢食係基本技能,亦都係每一天無論心情好與壞,搵嘢食總能夠帶來一點高興。而搵嘢食最高嘅境界係搵到又好味又健康嘅嘢食。

青紅蘿蔔煲豬骨 ,清熱潤肺止咳好,有熱氣生粒粒要飲霸王花煲瘦肉, 粉葛赤小豆煲豬展係春夏健脾袪濕常飲嘅湯水......
 
細個既時候 ,老師要求同學一個禮拜要寫三篇日記交功課,今日飲咩湯係我每一篇日記嘅開場白, 為咗呃多幾個字,我會將媽媽解釋湯水嘅好處都寫埋落去,後來老師同我講, 佢最鍾意抄低我飲過啲湯,照抄照煲。大個咗之後,因工作關係,好多時候唔可以喺屋企食飯,自己亦都鍾意周圍出去食嘢, 但係湯始終都係覺得屋企最好飲。

所以我好想整一盒好有溫度嘅方便焗湯,喺繁忙生活當中食飯嘅時候給自己有一個温暖嘅焗湯,材料很簡單,就係用最天然原材料 ,用最簡單嘅方法,給自己一個最接近家嘅感覺。

有咗呢個構思之後, 有一次去台灣旅行,認識樂木集呢個品牌 ,我哋好鍾意佢嘅理念 ~

無中藥味全天然中藥材漢方飲,悄悄注入日常保養中。

[韻嘢食] x [樂木集]方便焗湯,正正就係希望 天天注入養生,焗出又健康又好味嘅湯

韻嘢食的產品: